Improve your photos
טיפים לצילום תמונות
צילום תמונות - כל אחד יכול?
למרות שאני צלם מקצועי שמחזיק בציוד מקצועי ויקר, אני רוצה לציין שתמונה טובה ניתן לקבל גם על ידי מצלמה פשוטה או אפילו ע"י הסמארטפון, כי מה שבאמת קובע הוא כמובן עינו של המצלם ופחות הטכנולוגיה.
כידוע, "צילום" הוא נושא רחב מאוד ויש אנשים שלומדים אותו במשך שנים, ובכל זאת הייתי רוצה להציע למי שמתעניין בנושא כמה הצעות לשיפור. אתחיל ברשימת מושגים בסיסית ואחר כך ארחיב על כל מושג:
אור, חדות, פריימינג וקומפוזיציה, צבע.
אור
מאחר ובכל המצלמות הפשוטות והסמארטפונים, מדידת האור הנכון לתמונה, נעשה באופן אוטומטי, ללא היכולת שלנו לשלוט בכיוון האור, נשתדל תמיד להישאר בתחום האור שבמרכז הסקלה ולא בקצוות (בקצה אחד של הסקלה נמצא השחור שהוא כמובן החושך ובצד השני הלבן שהוא האור המוחלט), כך נמנע מחשיפת יתר או מחשיפת חסר. אחת הטעויות הנפוצות ביותר היא צילום דמות מול מקור אור חזק- אם נרצה לצלם מישהו עדיף שלא נצלם אותו מול השמש, או כשבגבו נמצא חלון מואר באור חזק, כי הוא יצא מאוד חשוך בתמונה. עדיף תמיד לבחור רקע שאינו מואר מדי ואינו חשוך מדי.
חדות (פוקוס)
ברור שתמונה שכולה מטושטשת ואין בה דבר אחד שהוא חד, היא תמונה לא ראויה. בתמונה טובה, כדאי שלפחות חלק מהתמונה יהיה חד (בפוקוס). בתמונה בה הנושא המצולם יהיה חד והרקע שלו יהיה מטושטש, יובלט הנושא מהרקע, דבר שמחזק את רצוננו להפנות את תשומת לבו של הצופה אל הנושא שבחרנו (בשפה המקצועית זה נקרא עומק שדה קטן). תמונה כזו תראה הרבה יותר טוב מתמונה שטוחה בה כל הפרטים חדים באותה מידה (עומק שדה רחב). הדבר נכון בעיקר לצילום של אובייקט שנרצה להבליט, אך אינו נכון לתמונת נוף, תמונה בה נשאף לחדות מקסימלית בכל חלקי התמונה.
פריימינג וקומפוזיציה
אני יודע ששתי המילים הללו נשמעות קצת "גדולות", אז בואו ננסה לפשט אותן.
פריימינג בא מהמילה פריים, מסגרת באנגלית. לא רציתי להשתמש במילה מסגור, אבל בגדול הכוונה לאיפה אנחנו בוחרים למקם את המסגרת שאנחנו רואים דרך עינית המצלמה או מסך האל-סי-די שלה. החיתוך של התמונה שאנחנו רוצים הוא חשוב מאוד, מכיוון שחיתוך לא נכון יכול להיות מאוד לא נעים למתבונן בתמונה שלנו. לדוגמה אם נצלם מישהו מקרוב ונחתוך את התמונה בצוואר שלו, זה עלול להראות קצת כמו ראש כרות. לכן אם נצלם אדם מקרוב (Close Up) כדאי להשאיר רווח קטן מעל הראש שלו (Head Room) וגם מלמטה להראות את הכתפיים שלו. כדאי ללמוד מה הן מסגרות החיתוך הנעימות לעין.
מהי קומפוזיציה? קומפוזיציה היא מכלול היחסים בין האלמנטים הקיימים בתוך התמונה: היחס בין האובייקט או הנושא המצולם למסגרת, היחס בין האובייקטים לבין עצמם, כלומר המבנה הסכמתי של הקווים בתמונה יכולים ליצור אווירה שונה. לדוגמה אם נרצה אווירה שלווה ורוגע נשתמש בקווי רוחב אופקיים (ים, שדה, נוף שטוח, מדבר חלק וכו') לעומת זאת, אם נצלם זמר רוק על הבמה ונרצה לקבל אווירה דינמית של תנועה, נעדיף לצלם אותו אולי מלמטה בזווית אלכסונית כדי להדגיש תנועה וחוסר שקט.
צבע
לצבעים שנמצאים בתמונות שאנחנו מצלמים יש משמעויות וכדאי שנדע אותן. הצבע הוא אחד הכלים החשובים של הצלם (כמעט כמו של הצייר) כדי למשוך את עיינו של הצופה וליצירת אווירה הרצויה בתמונה. צריך להבין שאין דבר כזה צבע טבעי או מציאותי, אלא צבע רצוי. מאחר ואנחנו נמצאים בעידן הדיגיטלי, כל תמונה עוברת עיבוד צבע כזה או אחר. גם הסמארטפונים מציעים מבחר גדול של פילטרים לתמונות, אבל אני מציע לכם לא להגזים בשימוש בעיבוד הצבעים הדיגיטלי.
לסיכום:
כפי שצוין בהתחלה, הצילום הוא נושא רחב מאוד. גם אני כצלם ותיק שעוסק בתחום כבר שנים רבות לא מפסיק ללמוד כל הזמן דברים חדשים בנושא. באמת נגענו כאן בדברים על קצה המזלג, ובכל זאת אני מקווה שתרמתי לכם משהו חדש בכל הנוגע לצילום תמונות. מאחל לכם שתיהנו גם מהדרך ולא רק מהתוצאה. צילום הוא הזדמנות נפלאה לנקודת מבט מיוחדת על העולם.
אשמח לקבל מכם תגובות או שאלות.
בברכה,
שי
מה דעתכם? שתפו אותנו בתגובות!
ההסבר שלך היה מעניין ומעשיר, תודה