Research for the production of a film

מהו תחקיר לסרט?

מהו תחקיר לסרט ולמה הוא נחוץ?

תחקיר הוא איסוף כל המידע הדרוש להפקת הסרט.

לצורך הפקת סרט תיעודי דרוש תחקיר מעמיק שעל פיו בונים את התסריט. התחקירן (או התחקירנית כמובן) יכין יחד עם הבמאי רשימת שאלות או סוגיות אותן יש לבדוק. התחקירן יצא לתשאל אנשים על אירועים שקרו בעבר, על אנשים שהיו מעורבים באירועים הקשורים בסיפור הסרט. התחקירן ילך לחפש מידע וחומרים כתובים בספריות ובארכיונים שונים וינסה לדלות מידע רלוונטי על התקופה בה התרחשו האירועים ולבדוק כמובן אם אפשר למצוא חומרים מצטלמים כמו: מסמכים, תמונות וקטעי וידאו מהתקופה הרלוונטית.

מה שהצגתי כרגע נקרא גם "תחקיר עומק", אבל לפני שעורכים את תחקיר העומק, נדרש לפעמים "תחקיר ראשוני" שתפקידו לבדוק שאלות בסיסיות כמו: האם יש היתכנות להפקת הסרט, האם ניתן להשיג את האישורים המתאימים?!  האם ניתן לצלם בלוקיישנים הדרושים לסרט?! ועוד שאלות של שיתופי פעולה וזכויות יוצרים.

ברור שכמעט בלתי אפשרי להפיק סרט תיעודי ללא תחקיר. אבל האם לסרט עלילתי צריך תחקיר? אז התשובה היא כן ולא.

נתחיל מה-לא. לסרט עלילתי שכולו פיקציה, כלומר אין לו כל קשר למציאות בהווה או בעבר, אין כל סיבה לערוך תחקיר. אם עלילת הסרט מתרחשת במקום שהוא דמיוני לחלוטין. אם הדמויות, העלילה ותקופת ההתרחשות גם הם דמיוניים לחלוטין ברור שאין מה לתחקר.

שריפה בכפר - שלומי הפקות

לעומת זאת, אם הדמויות והעלילה הם דמיוניים לחלוטין, אבל מדובר בתקופה היסטורית שהייתה במציאות, כבר יש סיבה מספקת לעשות תחקיר וללמוד מה לבשו באותה תקופה, איך דיברו, איך נראו הבתים והרחובות, מה היו החוקים וכו'… ללא התחקיר ושימוש בפרטים שלא תואמים את התקופה, תפגע אמינות הסרט.

בסרטים עלילתיים ביוגרפיים המבוססים על אנשים שהיו במציאות, התחקיר הוא הכרחי, אפילו אם יחליט הבמאי לתת לעצמו חופש בפרשנות של אירועים מסוימים, על מנת להגביר את הדרמה. אז כמו שאמרנו בסרטים תקופתיים התחקיר הוא הכרחי, אבל האם לסרט עם עלילה דמיונית שמתרחשת בימינו צריך תחקיר? ושוב התשובה (המעצבנת) היא כן ולא:  לא, מכיוון שאנחנו מכירים את הסביבה בה אנחנו חיים ואין באמת צורך בתחקיר כדי לקבל סביבה אותנטית, אבל אם אנחנו עוסקים בקהילה ספציפית כמו לדוגמה חצר חרדית מסוימת, שבט בדואים, נוער גבעות וכו', אז כן, יש צורך בתחקיר שילמד את המאפיינים הספציפיים של אותה קהילה.

לצורך עריכת התחקיר יידרש התחקירן להגיע אל כמה שיותר מקורות שיכולים להשפיע באופן משמעותי על התסריט. אם זה לראיין אדם שכתב ספר או מחקר על הנושא שיוצג בסרט, אם זה חיפוש בספריות, ארכיונים וכו. כמובן שהיום כל חיפוש מתחיל תמיד באינטרנט, אבל כפי שכבר ציינתי, ככל שהתחקיר יהיה מעמיק יותר, כך יהיה הסרט אמין יותר.

מה דעתכם? שתפו אותנו בתגובות!

שתפו בכל הכוח גם ברשתות החברתיות:

כתיבת תגובה