Film continuity
מה זה קונטיניואיטי
ולמה זה חשוב?
קונטיניואיטי - Continuity
קונטיניואיטי זה מושג בשפת הקולנוע וזה יהיה פשטני מדי לתרגם אותו למילה המשכיות.
ביצירת סרט קולנוע אנחנו מספרים סיפור על ידי יצירת אשליה ויזואלית. הצופה בסרט אמור "לצלול" לתוך הסיפור ובעצם לשכוח את המציאות שבה הוא נמצא באותו רגע. אפשר לומר שהוא נכנס למצב תודעתי אחר או לעולם שיוצרי הסרט בראו. כדי לשמור על כך שהוא יישאר שם ולא ייזכר כל רגע שהוא צופה בסרט, הכל צריך לעבור לו חלק בעין ומיד אסביר על מה מדובר.
יש סיפור קצר ויפה של הסופר אתגר קרת בשם "קונטיניואיטי" שממחיש יפה את הנקודה. בסיפור קוראים לאחד הניצבים שהשתתף בסרט לחזור למחרת לצילומי השלמה לאותה סצנה שצילמו אתמול, אלא שהניצב מגיע עם חולצה בצבע אחר. כמובן שזו בעיה מכיוון שכאשר ינסו לחבר בעריכה את שני ימי הצילום של אותה סצנה תהיה פגיעה בקונטיניואיטי כי להזכירכם סצנה היא אחדות זמן ומקום.
שמירה על קונטיניואיטי בזמן הצילום
אחד הדברים שצריך להקפיד עליהם זה כיוון התנועה של הדמויות. אם דמות הולכת בכיוון מסוים לדוגמה בורחת מסכנה, ובשוט הבא נירא אותה רצה בכיוון ההפוך (כי שינינו מיקום של המצלמה) הצופה יפרש זאת כאילו היא הדמות רצה ישר לכיוון הסכנה. העיקרון הוא פשוט, תחשבו על שידור של משחק כדורגל שבו כל המצלמות מסודרות בצד אחד של המגרש לכל אורכו. בשידור מכל מצלמה, לצופה תמיד ברור באיזה צד נמצאת כל קבוצה. אבל תתארו לכם מצב שצלם אחד עובר לצידו השני של המגרש (עובר קו דמיוני של 180 מעלות) ומצלם את המשחק מול כל יתר המצלמות, אם ישדרו את המשחק ממצלמה זו, יתהפכו הכיוונים מה שיבלבל לגמרי את הצופים. לכן, עקרון ראשון בקונטיניואיטי זה שמירה על הכיוון: בכניסה ויציאה מהפריים, בכיוון המבט של הדמות ושמירה על עיקרון ה-180 מעלות.
דבר נוסף שיש להקפיד עליו בזמן הצילומים זה שמירה על אחידות בסידור האביזרים בסט. לדוגמה אם נצלם ארוחה משפחתית ולאחר כמה טייקים נגלה ששכחנו להוסיף על השולחן בקבוק יין וזר פרחים, נאלץ לצלם הכל שוב עם היין והפרחים או להוריד אותם לחלוטין, כי צריך למנוע כל שינוי על הסט בין הצילומים. מי שמופקד על כך בדרך כלל זה מנהל/ת התסריט שתפקידו למנוע שינויים על הסט כדי לשמור על הקונטיניואיטי. הוא יכול לעשות זאת עלי ידי רישום או על ידי צילום תמונה של הסט המקורי, כך שאם הזיזו בתוכו דברים, ניתן יהיה לצפות בתמונה ולשחזר את הסט למצבו המקורי.
שמירה על קונטיניואיטי בעריכה
כמובן שאותם כללים שעליהם שמרנו על סט הצילומים חלים עלינו בעריכה: בעיקר שמירה על הכיוונים במעברים משוט לשוט כפי שהסברתי קודם לכן.
במקרים מסוימים ניתן לתקן בעריכה טעויות שנעשו בצילום, לדוגמה: אם צילמנו שני אנשים עומדים אחד מול השני ומדברים, כשנצלם אותם כל אחד בנפרד, כמובן שאחד מהם יפנה את פניו ימינה והשני שמאלה. אם הצלם חצה בטעות את קוו ה-180, בחיבור השוטים בעריכה נקבל את שתי הדמויות מסתכלות לאותו צד במקום אחד על השני. פתרון שתמשים בו לפעמים כדי להתגבר על הבעיה הוא לעשות היפוך אופקי עלי ידי אפקט של המחשב שנקרא: Horizontal flip כמובן שמומלץ כמה שפחות להשתמש באפקט זה, מה גם שזה לא תמיד אפשרי. לדוגמה אם יש כיתוב כלשהו על המסך, אם זה על חולצתו של המצולם או אם זה שלט של חנות מאחוריו, הכיתוב יהפוך לכתב ראי ויחשוף את ה"בלוף".
אתן דוגמה נוספת של פגיעה בקונטיניואיטי שאינה קשורה לכיוונים:
ראיתי פעם בסרט ישן, אדם מעשן סיגריה ומדבר. כל פעם שראו אותו מקרוב הסיגריה שלו הייתה קצרה וכל פעם שהיו רואים מרחוק הסיגריה שלו הייתה ארוכה, בקיצור מי שהיה אמור לשמור על הקונטיניואיטי בזמן הצילום, לא היה מספיק ערני.
בעריכה חשוב גם למצוא את נקודת החיתוך החלקה ביותר לחיבור שני שוטים, לדוגמה חיבור שוטים בתנועה יוצא חלק יותר מחיבור שוטים סטטיים, מה שמאפשר קונטיניואיטי טוב יותר.
מצרף קישור לסרטון שמסביר את הנושא בצורה מעמיקה עם הרבה מאוד דוגמאות, תהנו:
בהצלחה
מה דעתכם? שתפו אותנו בתגובות!