Depth of field
מהו עומק שדה בצילום?
מהו עומק שדה (Depth of Field)?
עומק שדה הוא התחום שנמצא בחדות (בפוקוס). תמונה עם עומק שדה רחב תהיה חדה כולה (או רובה) כולל החזית Forground והרקע Background.
לעומת זאת בתמונה עם עומק שדה קטן (רדוד) רק הנושא או האובייקט המצולם יהיה בפוקוס וכל מה שבחזית וברקע יהיה מטושטש. בתמונה זו נוכל להפנות את כל תשומת הלב של הצופה אל האובייקט שבחרנו על ידי הבלטה משמעותית והפרדה מהרקע.
בואו נביא דוגמה להמחשה: אם נרצה לצלם תמונה בתוך שוק צבעוני מלא באנשים (קרובים ורחוקים), נשאף לקבל תמונה עם עומק שדה כמה שיותר רחב. לעומת זאת אם בתוך השוק, נבחין בדמות מיוחדת שנרצה להתמקד בה ולהבליט אותה משאר האנשים שמסביב, נשאף לקבל עומק שדה קטן. תמונה עם עומק שדה קטן נחשבת לאומנותית יותר. גם בצילום וידאו נחשב הצילום עם עומק שדה קטן לצילום איכותי יותר עם מראה יותר "קולנועי".

אז איך נוכל לשלוט ולכוון את עומק השדה הרצוי לנו?
קיימים שלושה גורמים עיקריים המשפיעים על עומק השדה:
- הצמצם: ככל שהצמצם פתוח יותר (מספרים קטנים יותר), עומק השדה יהיה קטן יותר.
- המרחק בין האובייקט למצלמה: ככול שנצלם מקרוב יותר עם אותה העדשה, עומק השדה יהיה קטן יותר.
- סוג העדשה: ככל שהעדשה תהיה יותר טלסקופית (אורך מוקד גדול), עומק השדה יהיה קטן יותר. ולהיפך, ככל שהעדשה תהיה בעלת זווית רחבה יותר, עומק השדה יהיה גדול יותר.
בהקשר זה, עדשות טלסקופיות "בולעות" יותר אור וקשה יותר ליצר אותן עם צמצם שיכול להיפתח למפתחים גדולים (1.4 – 1.8), לכן עדשות טלסקופיות עם מפתחים גדולים הן העדשות היקרות ביותר בשוק. גם לגודל החיישן של המצלמה יש קשר אמנם עקיף על עומק השדה. ככל שהחיישן יהיה גדול יותר (במצלמות פול-פריים למשל) יהיה יותר קל להגיע לעומק שדה קטן.
לסיכום:
אם תרצו לקבל תמונה עם עומק שדה מאוד קטן, סביר להניח שלא יספיק לכם להשתמש בגורם אחד בלבד מהגורמים שציינתי.
עדיף לכם לפתוח את הצמצם למקסימום האפשרי (כמובן לכוון את האור הנדרש על ידי העלאת מהירות התריס) ולצלם מרחוק עם עדשה טלסקופית. רצוי גם שהרקע שמאחורי האובייקט יהיה כמה שיותר רחוק ממנו.
בצילום מקארו אתם עשויים להיתקל בבעיה הפוכה. בגלל הצילום ממרחקים מאוד קצרים, עומק השדה מראש יהיה קטן מאוד (גורם מס' 2, זוכרים?) ולכן במקרה זה עדיף לסגור צמצם למקסימום האפשרי.

מה דעתכם? שתפו אותנו בתגובות!