Sound recording in filmmaking
הקלטת קול בצילומי סרט וידאו
הקלטת קול בצילומי סרט וידאו
הקלטת קול (סאונד) הוא נושא רחב וכולל תחומים רבים כמו: הקלטות אולפן, הקלטות מוזיקה ושירה, הקלטת רדיו וקריינות, מופעי במה ועוד.
במאמר זה אתייחס אך ורק להקלטת סאונד בזמן הפקת סרטים/ סרטונים והפקות וידאו וטלוויזיה.
נתחיל מהציוד הנדרש, כל צלם מקצועי חייב שיהיה לו שלושה סוגי מיקרופונים:
מיקרופון דינמי (Dynamic microphone)
מיקרופון קונדנסר כיווני (Gun mic)
מיקרופון דש (Neck mic)
כל אחד מהמיקרופונים הנ"ל יכול להיות חוטי או אלחוטי כלומר עם או בלי כבל.
לכל אחד מהמיקרופונים שהזכרתי יש את היתרונות והחסרונות שלו וחשוב לבחור כל מיקרופון לשימוש המתאים.
הבעיה המרכזית איתה אנחנו מתמודדים בהקלטת סאונד היא כמובן רעשי הרקע. ככל שנקרב את המיקרופון יותר קרוב לפיו של מי שנרצה להקליט, כך נצליח להפריד אותו מקולות הרקע ונוכל לקבל סאונד נקי ואיכותי יותר. גם אם נראה לנו שהחלל בו אנחנו מצלמים שקט, אם נקליט את הדמות המצולמת מרחוק או בווליום חלש, כשנרצה להגביר את הווליום בעריכה ייווצר לנו רעש רקע שנקרא בשפה המקצועית "היס" (Hiss background noise).
נתחיל מהמיקרופון הדינמי, זהו המיקרופון שנראה הרבה בכתבות החוץ במשדרי החדשות בטלוויזיה.
הכתב או השדרן המשדר מהשטח יחזיק את המיקרופון בידו, עליו יהיה בוודאי סמל הערוץ המשדר וניתן להשתמש בו גם בסביבה רועשת כמו הפגנה או משחק כדורגל מכיוון שמיקרופון דינמי קולט כמעט רק את מה שקרוב אליו, אבל כמובן שאינו מתאים לצילום קולנוע למשל, שבו לא נרצה שיראו שום מיקרופון גלוי בפריים. לשם כך נשתמש במיקרופון קונדנסר כיווני (Gun mic), שניתן לחבר אותו למקל טלסקופי הנקרא "בום" (Boom), אותו יחזיק הבומן מעל לראשם של השחקנים, קרוב ככל הניתן לפיו של הדובר, אך בזהירות הנדרשת שלא יכנס לפריים של המצלמה.
על הבום ניתן להתקין בולם זעזועים
בולם זעזועים
וגם מגיני רוח משלושה סוגים שונים:
מגן ספוג
מגן פרווה
מגן צפלין
מיקרופון הדש או ה"נק-מייק" מתאים מאוד לראיונות טלוויזיוניים ולחדשות ואין לנו בעיה עם כך שיראו אותו בצילום דוקומנטרי, אך לאומת זאת אם נשתמש בו בסרט עלילתי, כמובן שהסאונדמן ידאג להסתיר אותו בצורה שלא יראה בפריים.
בהפקות עם תקציב נמוך (כשאין תקציב לסאונדמן), ניתן לחבר את המיקרופון ישירות למצלמה. כמובן שעדיף לעבוד עם מיקסר סאונד ועם סאונדמן מקצועי ששומר על ערוצים נפרדים לכל מרואיין ומקפיד על כך שהווליום של הסרט לא יוקלט חלש מדי ומצד שני שלא יכנס לדיסטורשן (עיוות קול שנוצר מהגברת יתר).
סאונדמן (מקליט)
ככל שנשקיע ונקפיד יותר בהקלטה בזמן הצילומים, נוכל ליהנות מסאונד נקי ואיכותי יותר בזמן העריכה ולא נצטרך להתמודד עם עבודת פוסט מורכבת של תיקון הסאונד וניקוי רעשים.
לא אמליץ כאן על ציוד של חברות מסוימות, יש מגוון גדול של ציוד הקלטה איכותי, מחירו של הציוד האיכותי הוא לא זול ובכל זאת לא הייתי ממליץ לכם להתפשר על חיקויים סינים זולים, כי זה יורגש באיכות הסאונד וגם באורך החיים של הציוד.
בהצלחה בהקלטות שלכם.
מה דעתכם? שתפו אותנו בתגובות!